Podává se polévka!

Chutná skvěle, udělá Vám dobře a snadno se připraví: Talíř dobré plévky Vás prohřeje a uvolní, a to platí zejména v zimě. Předkládáme Vám jeden z našich oblíbených receptů, který přesvědčí i ty, kdo obvykle polévky nejedí. Užijte si ho!

Krémová bramborovo-špenátová polévka s krutony

Doba přípravy: 30 min
doba vaření cca: 30 min
úroveň obtížnosti: snadné

Ingredience pro 4 porce:

  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 500 g moučných brambor
  • 200 g čerstvých špenátových listů
  • 2 lžíce oleje
  • 900 ml zeleninového vývaru
  • sůl, pepř
  • 3 lžíce čerstvé smetany
  • čerstvě umletý muškátový oříšek
  • 2 plátky bílé veky, 2 lžíce másla

Příprava:

  • Oloupejte cibuli a česnek a najemno je nakrájejte. Oloupejte brambory, omyjte je a nakrájejte na malé kostky. Omyjte špenát, oddělte jednotlivé listy a vysušte je.
  • Na pánvi rozehřejte 2 lžíce oleje a jemně osmažte cibuli a česnek. Přidejte brambory, chvíli je smažte a směs podlijte směs zeleninovým vývarem.
  • Přidejte sůl a pepř a nechte vařit při střední teplotě zhruba 20 minut. Přidejte špenát, nechte vařit další 2-3 minuty a rozmixujte. Vmíchejte čerstvou smetanu a podle chuti přidejte muškátový oříšek.
  • Veku nakrájejte na kousky a osmažte dozlatova na másle. Nechte vychladnout na kuchyňské utěrce, polévku nalijte do talířů a servírujte posypanou krutony.