Vše o čaji
Otázky a odpovědi
Malé množství mléka nebo šlehačky se přidává pro zintenzivnění čajové chuti a zároveň se snižují adstringentní účinky látek čaje.
Angličan si přidává do čaje trochu „creamu“ (smetany) s cca 8-10% tuku, ve Východním Frísku se upřednostňuje šlehačka. Také plnotučné mléko, čerstvé mléko či kondenzované mléko najdou své užití. Koneckonců záleží na chuti každého jednotlivce. Což platí také o množství přidaného mléka nebo smetany, tudíž se nedá podat všeobecné doporučení. Pomoci Vám přitom může porce smetany či kondenzovaného mléka, kterou můžete dostat v kavárně k šálku černého čaje.
Vedle kvality a množství čaje je dobrá voda a přiměřená doba louhování nezbytným podkladem pro aromatický šálek čaje.
Začneme tím, že konvičku nebo šálek předehřejeme (naplníme konvičku nebo šálek horkou vodou a necháme chvilku stát)
Tip: použijeme pouze čistou, studenou vodu. Pokud nemáme dobrou vodu z vodovodu, můžeme použít filtrovanou vodu nebo (neperlivou) vodu v lahvích. Nikdy nepoužijeme horkou vodu z vodovodu. Otevřeme na pár vteřin kohoutek, dokud voda není pořádně studená. Potom je velmi bohatá na kyslík a dovolí čaji, rozvinout své plné aroma.
Přivedeme vodu k varu. Trochu delší vaření pomůže, aby voda byla měkká. Ale pozor: pokud vodu převaříme moc, tzv. „do mrtva“, ztratí kyslík a čaj bude fádní. Nalijte ještě bublající vodu přes čajové lístky.
Jelikož kofein a tříslovina v čaji dle různé doby louhování rozvine svůj maximální účinek, je doba louhování od tří do pěti minut optimální (u zeleného čaje by měla být voda trochu studenější a jen tři minuty louhovat), než budeme servírovat horký čaj.
Ledový čaj je lahodný osvěžující nápoj – ne studený čaj! Čaj připravíme jednoduše třikrát tak silný než běžně a dochutíme citrónovou šťávou a cukrem nebo medem. Ještě teplý čaj nalijeme do sklenic, které jsou naplněny z 2/3 kostkami ledu a pořádně zamícháme.