Vše o čaji
Otázky a odpovědi
Veškeré potraviny všeobecně obsahují, nehledě na minerální a stolní vody, určitou výživovou hodnotu a přivádí tělu energii. Přičemž jsou tyto výživné hodnoty od potraviny k potravině a od každého čajového druhu jiné. Důvodem je různý podíl bílkovin, uhlohydrátů, proteinů a tuků v potravině, jakož i alkoholu a organických kyselin, které se při výpočtu obsahu energie zohledňují.
Jelikož se naše bylinné a ovocné čaje skládají z mnoha různých sušených rostlinných a ovocných částí, obsahují čaje také všechny výživné hodnoty odpovídajících plodů a bylin. Výživné látky přecházejí při výrobě čaje částečně do výluhu a předávají společně s aromatickými látkami typickou chuť a také – ač nepatrnou – výživovou hodnotu.
Čaj z červeného keře popř. „rooibos“ nebo masajský čaj se vyrábí z fermentovaných mladých výhonků a listů podobných jehličí, jeho domovem je rostlina Asphalatus linearis. Červený keř patří k rodině bobovitých (Luguminosae) a dorůstá křovinatě do výšky mezi 50 a 200 cm.
Před fermentací se listy a špičky větví uříznou na ca. 0,5 cm dlouhé kusy, navlhčí ve vodě, rozmačkají a naskládají do vrstev od 10 do 15 cm na 8 až 24 hodin k fermentaci. Přičemž se vytváří aromatické látky a listy se zbarví od zelené do červeno-hnědé, typické barvy červeného keře (rooibosu). Následně se na sluníčku nechají jeden až tři dny schnout.
Čaj z červeného keře neobsahuje na rozdíl od černého nebo zeleného čaje žádný kofein.