Vše o čaji

Otázky a odpovědi

Povlak, který se po ochlazení čaje usadí na okraji šálku a zakalí čaj, se označuje za tea cream a vzniká vytvořením komplexního spojení kofeinu, polyphenolů, proteinů a solí vápníku a hořčíku, tzv. tvořitel tvrdosti ve vodě. Vlivem kyslíku ze vzduchu se usazují velké spoje, které se následně už nedrží v roztocích a vypadávají. Čím tvrdší je voda (tzn. čím více vápníkových a hořčíkových solí obsahuje), tím silněji se tvoří tyto komplexy.

Nasazením vodních filtrů, které vodu dělají měkčí, se zabrání tvorbě hnědého povlaku.

Jiná možnost změkčit velmi tvrdou vodu spočívá v tom, že vodu necháte vařit ještě o další 2 – 3 minuty. Tím se ve vodě rozpuštěný vápník (Calciumcarbonat) stane nerozpustný a usazuje se na dně jako tzv. vodní kámen.

Tvrdost vody Vašeho regionu můžete zjistit na příslušné vodárně. Chuťového nebo dokonce zdravotního ohrožení se nemusíte obávat.

Po delším používání se v čajové konvici usadí patina. Patina neovlivňuje chuť čaje a nemusí se odstraňovat. Konvička by se pouze před a po použití měla vypláchnout horkou vodou. Prostředek na mytí nádobí nepatří v žádném případě do čajové konvice.

Čaj by se měl uchovávat vždy v dobře uzavíratelných nádobách, chránit před teplem a být v absolutním suchu. K tomuto se hodí čajové dózy z kovu (pocínovaný plech), tmavého skla nebo porcelánu. Umělohmotné nádoby nejsou vhodné. Všechny použité nádoby by měli být určeny pouze čaji, aby se jemné aroma čaje neovlivnilo.

Britská tradice, která nyní zažívá renesanci. High Tea je odpolední čaj a více – pikantně obložené sendviče, petit fours, ovocný koláč a samozřejmě čaj. U high tea se nejenom pije, ale také jí.